RSS

Șansa generației noastre

09 feb.

Cu sinceritate gândesc la o posibilitate ca generația noastră să poată ieși din nivelul de ignoranță, excitare mediatică sau spectacol de societate, zisă democratică. Nu e vorba despre gândirea în perspectivă, de împlinirea unor dorințe, ci de simple orientări în sfera binelui, a dreptății și a corectitudinii. Putem merge pe varianta unei viziuni și să ne inițiem aceste viziuni pentru a crea un spațiu comun trăibil. Inițiativa unei viziuni, a unei atitudini civice, nu este o impunere de ansamblu a unor repere, valori, principii. Inițiativa înseamnă imaginație și prima cerință pentru a încerca să înțelegi. Măcar atât, pentru că nu mulți au forța să și acționeze, cu toate că ar fi nemaipomenit. Urmează apoi, ușor, responsabilitatea și cercetarea. Trebuie să ne formăm un cadru (nu tipic), un cadru pentru înțelegere și cercetare. Acest cadru poate fi creat prin mai multe moduri. Unul dintre ele ar fi scrisul, dar nu doar atât. Viziunea noastră trebuie să ne determine să fim și să dovedim că am dobândit o anumită maturitate în ceea ce privește rolul pe care îl poate arăta generația noastră (știind că părinții și bunicii au fost încercați șă încă mai sunt încercați de diferite sisteme). Fie că este vorba de anumite sfere ale socialului: politic, sociologic, artistic, psihologic, linvgistic, dorința noastră ar trebuie să fie aceea de a contribui acționând (prea mulți teoreticieni nu va rezolva nicio problemă, mai ales într-ale civismului) la formarea unei culturi societale dezvoltate și civilizate.

Această dezvoltare nu este egală cu progresul deșănțat și grandomania partizană. Dezvoltarea tocmai asta înseamnă – maturitate – iar la fiecare vârstă există un anumit grad de maturitate. Vârstă atât a persoanelor cât și a generațiilor. Dezvoltarea nu înseamnă etape, tipologii, modele impuse sau prezentate scenic (e ca și cum cineva ne hrănește cu lăptic). Ea înseamnă preocuparea pentru cotidianul real, cu ale sale probleme și tendințe și rolul pe care fiecare dintre noi ni-l asumăm în aceste contexte. Din nou, asumarea, adică responsabilitatea, înseamnă înțelegere și predispoziția pentru a fi parte la această rațiune, uneori ca spectator, alteori ca persoană care acționează și în final, decident întra-ale funcționării statului. Dezvoltarea nu înseamnă nici norme, reglementări și standardizări, adică o formă mai specifică a monopolului. Ea înseamnă grija pentru calitate prin cumpătare și educație. Calitatea înspre bine și nu înspre forme ale răului ce duc la puteri și înstăpâniri de tot felul.

Civilitatea, pe cealaltă parte, nu este o dorință, este o împlinire, o găsire a identității individuale, comunitare și societale. Trebuie să ne gândim că orice lucru rău întâmplat cuiva, ne poate afecta și pe noi la un moment dat, pentru că un sistem nu funcționează întotdeauna prin tragere la sorți. Când fac referire la sistem, includ fără nicio reținere instituțiile și modul în care acestea funcționează într-un stat. Justiție, mediul sanitar, educație, siguranța publică ș.a.m.d. Nu este obligatoriu ca un sistem corupt, să lovească deodată pe toată lumea. Tocmai asta e problema în România actuală, sistemul lovește sistematic și punctat, încât ne dă impresia că noi nu suntem parte la acest joc. Dar cu toate acestea suntem sau vom fi afectați mai devreme sau mai târziu.

Este important ca tinerii generației noastre să colaboreze și nu să se alieze cu sistemul. Este important să colaborăm prin orice mijloc, să ne exprimăm ideile, să le argumentăm, să luptăm împotriva corupției, a nedreptății pe care o vedem la tot pasul în România. Nu trebuie să fim adepți care impun tipuri de moralități, pentru a deveni niște autorități într-un anumit domeniu, dar ar trebui să ne dorim să contribuim la consolidarea și imaginarea unei societăți civilizate. Suntem într-o  etapă de maturitate și trebuie să ne aducem contribuția prin exemplul personal și prin a răspunde prompt și sigur la nedreptate. Generația noastră are acum o șansă și șansa noastră este SĂ NU NE ALIEM CU SISTEMUL. TREBUIE SĂ COLABORĂM ȘI SĂ LUPTĂM ÎMPOTRIVA NEDREPTĂȚILOR DE ORICE FEL.

 

A face pentru a scrie. A scrie pentru a înțelege. A înțelege pentru a face.

 
 

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: