RSS

Mass-media: manipulare sau civism?

06 sept.

Un dialog despre mass-media cu Vasile Brașovanu.

Vasile Brașovanu: În democraţie fie că vorbim de omul de rând, opinia publică, mass-media sau puterea politică, cu toţii prin cuvânt vrem într-o anumită măsură să accedem la putere. Pentru unii puterea poate însemna libertate, pentru alţii ea se poate traduce în foloase materiale, manipulare sau minciună. Totul depinde de scopul ce se află în mâinile celui care deţine puterea dată de cuvânt. Vedem astăzi că opinia publică, cea care în mod normal ar trebui să reflecte interesele comunităţii, se află nu de puţine ori în nevoia de a primi cât mai multă informaţie. Informaţia poate ajunge la omul de rând prin intermediul canalelor media. Puterea politică foloseşte acest nou mod de comunicare pentru a dialoga cu masele. Întrebarea care se ridică e dacă puterea politică poate în secolul XXI în România să ascundă adevărul prezentând neadevărul ca adevăr prin intermediul mass-mediei şi dacă nu este de datoria acesteia ca înainte de a face publică o anumită chestiune să analizeze veridicitatea acelei informaţii?

Dragoș-Andrei Preutescu: E posibil să fi pornit din start cu un deficit al ideilor de media și putere (politică). Nu știu dacă există dialog, cât mai degrabă flux de informații care dau senzația unui dialog. Problema cu mass-media de astăzi este că dorește să aibă putere sau să acceadă la un anumit nivel de putere. Până acum mass-media era un transmițător, un intermediar. De accea nu mai avem cum să ne gândim la idei, cuvinte sau chiar fapte. Trebuie să ne gândim strict la mijloace și scopuri. Tentaculele media de astăzi sunt multiplicate, pentru că oricine se poate folosi de un astfel de instrument. „Opinia publică” sau „consumatorii” media atestă un atașament vulgar față de veridicitatea a „ceva”. Manipularea, știm cât de mult o folosește mass-media, dar nu cred că se poate vorbi despre civism. Nu îmi imaginez cum ar suna o descriere a „civismului media”. Când văd 50 de microfoane și sute de camere de filmat într-un singur loc, toate acestea nu îmi inspiră nimic. S-a trecut de la forme ale scrisului, la forța imaginilor, a filmărilor. Practic noi ar trebui să avem un manual de traducere a veridicității media în plan personal pentru a mai deosebi ceva de altceva.

Vasile Braşovanu: Atunci când vorbesc despre civism media fac referire la faptul că mass-media ar trebui să se constituie ca un pilon al reprezentării societăţii civile, a intereselor şi nevoilor oamenilor, dat fiind că ea este considerată ca fiind a patra putere în stat ce are rolul de a veghea la bunul mers al democraţiei. Revenind însă la tema discuţiei noastre, Machiavelli spunea acum 500 de ani că „toată arta politicii este aceea de a se face să se creadă”. Cu ce preţ însă? Renunţăm la adevăr în schimbul dezinformării uneori chiar deliberate cu riscul de a cădea pradă pretenţiilor autoritare ale unor oameni care sunt certaţi cu domnia legii, bunul simţ?

Dragoş-Andrei Preutescu: Mass-media nu își poate asuma acest rol și nici nu trebuie să facă asta. Din acest motiv se creează euforia oamenilor din media sau specialiștilor în media că ei sunt cei care pot reprezenta interesele și nevoile oamenilor. Mass-media este cea care prezintă, nu cea care reprezintă.

Textul poate fi citit integral AICI.

 

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: