RSS

Poezii pentru o viață

23 iul.

De astăzi lansez un proiect dedicat tuturor celor pasionați de poezie și cultura vie transmisă de versurile acestora, prin gândurile și trăirile poeților știuți, în devenire, sau doar poeți prin citire. Titlul proiectului este unul cât se poate de elocvent, “Poezii pentru o viață”. Viața nu poate trece consumată sau neconsumată, fără a împărtăși emoții și sentimente prin poezie, această formă supremă de exprimare și comunicare.

Cu ceva timp în urmă am scris un articol pentru Blogul Francofonilor, destinat unui concurs internațional de poezie, “Echos Franchopones”, ce avea titlul “Unde poate duce poezia?”. Iată ce spuneam la acel moment:

“La ce ne gândim când spunem poezie? De ce şi de cine depinde apariţia ei?

Pentru prima întrebare răspunsul apare odată cu pixul şi foaia, iar cititorul devine filtrul. Ne apar în imagini, rânduri, versuri, cuvinte cheie, sentimente lansate către personalităţile şi caracterele noastre, iar noi “ripostăm”. Când spunem poezie însufleţim ideile pe care uneori le ratăm.

Apariţia poeziilor depinde în mare parte de vizionarii lirici, de controversele sufleteşti care vin în ordine şi cu eleganţă pe ochii celor care scriu şi fundamentează lumea de ieri, de azi şi de mâine. Sunt cei care vor să transmită un mesaj către potenţialii creditori în ale lor legi de viaţă.

Poezia poate ajunge mai sus de simpla citire a unor strofe, ajunge în locuri ce adună scopuri nobile şi întăreşte oportunităţile culturale în rândul tinerilor. Poezia poate transforma totul într-o poveste, într-o experienţă, de la care alţii pot învăţa.”

Să ne imaginăm cum era în Grecia Antică, sau în perioada Imperiului Roman, unde cele mai mari virtuți și principii, erau transmise de poeți cu ajutorul versurilor. O formă de povestire lirică doar pentru a însufleți prezentul și viitorul istoriei omenirii. Putem aminti aici pe Hesiod, apoi pe Homer cu celebrele “Odiseea” și “Iliada”. Lucrurile au evoluat, poezia a mai pierdut din importanța ce i s-a cuvenit, dar iată că putem readuce în atenție rolul pe care versurile le au asupra conștiinței noastre.

Scopul acestui proiect este de a descoperi cele mai frumoase poezii, prin cei care participă la eveniment. Cititorii vor fi cei care vor dezbate mesajul, caracterul poetului, diferitele conotații culturale transmise, stilul, patosul etc. În cadrul proiectului poeziile sunt propuse de participanți, fiecare având sarcina de a recomanda două poezii, indiferent de originea sa, sau de autor, important este doar ca acestea să fie în spaniolă, engleză, română sau franceză.

Locul întâlnirilor va fi în orașul Iași, într-o cafenea, în parc, sau în alt loc care permite desfășurarea unui astfel de eveniment-proiect. Cei care participă sau doresc să participe vor fi anunțați din timp despre locul, data și ora întâlnirii.

Cine știe că iubește poezia, cine vrea să participe la discuții libere, sincere, dedicate, cine vrea să dezbată într-un stil poetic, poate participa la proiectul “Poezii pentru o viață”. Vă invit să vă înscrieți pentru participare la adresa dragos.preutescu@gmail.com, cu nume, prenume, adresă de e-mail. Ulterior eu voi transmite tuturor un e-mail prin care anunț detaliile organizatorice despre eveniment și cum se va desfășura totul. Prima întâlnire va fi în acest weekend.

 

Etichete: , , , ,

3 răspunsuri la „Poezii pentru o viață

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: