RSS

Înfruntând iubirea – România

04 iun.

Ultimul film din cadrul Festivalului Multicolor, desfăşurat la Iaşi în perioada 28 mai – 3 iunie, a fost difuzat aseară. Seara românească a avut un frumos succes. Totul a început cu membrii Asociaţiei Super Tineri Asyris, cei care pentru aproape 90 de minute au creat şi oferit publicului spectator momente artistice cu muzică şi dansuri populare. Ţin să îi felicit pentru lucrurile frumoase pe care le realizează şi pentru iniţiativa de a promova tradiţiile noastre atât în România, cât şi în alte state din Europa.

Filmul “Loverboy” a fost cel care a încheiat festivalul. În regia lui Cătălin Mitulescu, scenariul are în vedere grupurile care se ocupă cu traficul de fiinţe umane. Cei doi actori principali, George Piştereanu (Luca) şi Ada Condeescu (Veli) se arată încă o dată compatibili pentru a juca împreună. Ultimul film în care aceştia au apărut a fost “Eu când vreau să fluier, fluier”. Dacă nu ştiaţi cum decurg racolările de fete pentru trafic şi prostituţie, iată că filmul oferă un exemplu, un model.

Ce mi se pare important de precizat, este că regizorul vrea să demonstreze că Luca înfruntă iubirea. El ştie că poate iubi şi că poate avea o altă viaţă, găsind în Veli din câte se pare persoana potrivită, dar nu reuşeşte să depăşească obstacolul “devenirii” sale ca persoană prin faptele pe care le-a săvârşit şi le săvârşeşte. Veli se îndrăgosteşte de Luca şi fuge din mijlocul familiei sale pentru a fi alături de el încercând să îi fie aproape. Totuşi pare cam prea mult când ea îşi doreşte să se “vândă” altora pentru ca Luca să poată câştiga bani. Nu pot să cred că este o iubire dăruită, nu intră la această categorie. Sunt convins că este mai mult o acceptare a propriului destin. Fiind dintr-o familie nevoiaşă, găseşte în Luca singura evadare din traiul pe care îl are, dar ajunge să devină implicată în dedesubturile în care iubitul ei este atras.

Filmul poate să ofere un răspuns de ce se petrec aceste lucruri. Cum ajung fetele să devină sclave altora, dorind în primă fază să fie în centrul atenţiei alături de băieţi “buni”, cu un spirit de aventură mai ridicat. Este adus în prim-plan şi jocul psihologic pe care grupul de băieţi îl construiesc, fiind foarte important în “serviciile” prestate de ei.

Ajungând la finalul Festivalului Multicolor îmi iau răspunderea să fac un clasament personal şi un top al filmelor văzute după cum urmează:

  1. Los lunes al sol” – Spania
  2. Upperdog” – Norvegia
  3. Going for Green” – Marea Britanie
  4. Loverboy” – România
  5. Un viaggio chiamato amore” – Italia
  6. Les bureaux de Dieu” – Franţa
  7. Lola rennt!” – Germania

A fost o plăcere să fiu pentru o săptămână unul dintre “Bloggerii Oficiali” ai evenimentului. O experienţă meritată şi provocatoare, pentru că nu este uşor să urmăreşti atâtea tendinţe cinematografice şi să poţi oferi câte o recenzie, interpretată şi înţeleasă. Felicitări echipei Multicolor şi celor care au contribuit la realizarea acestui festival.

Toate recenziile pentru filmele difuzate la Festivalul Multicolor pot fi găsite pe pagina “Cultură”.

 

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: