RSS

Măsuri sociale pentru familie – Franţa

02 iun.

Ceea ce urmează să scriu face parte din categoria “provocări” de la Festivalul Multicolor, desfăşurat la Iaşi în perioada 28 mai – 3 iunie. Seara Franţei  ne-a  adus în prim-plan un film mai educativ, poate mai plictisitor, mai contestat, dar unul care vorbeşte despre adevăratele probleme sociale pe care femeile (adolescentele în mod special) le întâlnesc în timpul vieţii sexuale. Poate nu era un film pentru bărbaţi, dar de ce să nu fim sinceri şi să spunem că şi noi avem nevoie de astfel de informaţii, ca să fim siguri că le înţelegem pe femei şi înţelegem acţiunile noastre mai bărbăteşti. Oricum filmul ni se prezintă într-o direcţie clar feministă.

Filmul “Birourile lui Dumnezeu (fr. Les bureaux de Dieu)”, apărut în anul 2008, este un documentar-poveste despre un centru special din Paris pentru consiliere familială, privind măsurile contraceptive.  Poveştile sunt cât se poate de adevărate, scenariul fiind scris după fapte şi întâmplări reale, doar o parte din personaje fiind fictive. Ştiu că nu a fost un film pe placul tuturor, că a devenit poate plictisitor, dar este necesar să vedem mai departe de ceea ce ni se prezintă acolo. Problemele sociale, într-o societate diversă, cosmopolită, consumeristă, devin din ce în ce mai evidente şi poate mai greu de înţeles. Acest film scoate în evidenţă o parte din acele probleme şi anume cele care vizează măsurile contraceptive, educaţia sexuală, stereotipurile sociale, tradiţiile familiale, relaţiile de cuplu.

Numele filmului nu este ales întâmplător, “birourile” find camerele Centrului de Consiliere/Planificare Familială, unde voluntarii şi angajaţii îşi dedică zi de zi timpul şi experienţa pentru a rezolva aceste inconveniente sociale. Fiind vorba despre avorturi, copii, familie, viaţa este prezentată ca un adevărat “spectacol” societal în care protagoniştii sau actorii principali sunt cei care trăiesc drame agăţate de o viaţă sexuală neîngrijită sau forţată. Sunt convins că şi în România există astfel de ONG-uri, sau centre, iar ele sunt benefice în primul rând pentru că mediul familial nu mai are aceeaşi valoare din trecut, unde mama avea capacitatea să discute cu fiica sa despre ce înseamnă relaţiile sexuale şi cum pot fi evitate sarcinile nedorite sau bolile infecţioase. Mai sunt benefice pentru a combate stereotipurile şi tradiţiile familiale. În film sunt prezente persoane care au alte culturi, alte valori (provenite din Maroc, Bulgaria, Algeria, Africa etc.). Aşadar dimensiunea unei probleme sociale se complică, iar consilierii sunt nevoiţi să depăşească mai multe bariere pentru a găsi calea cea mai bună de prevenire şi combatere ale dificultăţilor întâlnite.

Nu sunt un specialist în domeniu, dar îmi pot da seama şi pot măsura dimensiunea unor asemenea neajunsuri şi obstacole întâmpinate de femei. Este un film bun pentru cei care doresc să fie conştienţi de situaţiile nefavorabile ce pot apărea în viaţă atunci când nu suntem informaţi, sau nu avem un sprijin continuu din partea celor dragi. Exemplul este dat de Franţa, o ţară mult mai dezvoltată la nivel social şi unde totuşi există aceste piedici. Trebuie să ne imaginăm că problemele legate de măsurile contraceptive şi sarcinile nedorite iau amploare în ţările mai puţin dezvoltate. Ştim foarte bine de ultima măsură legislativă discutată în ţară la noi privind legalitatea avorturilor.

 

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: