RSS

“Multi-story film” – Norvegia

29 mai

Prima seară de la Festivalul Multicolor a început cu un film norvegian, Upperdog. O producţie din anul 2009, al regizorului Sara Johnsen, unul dintre cei mai în vogă din acest moment în ţara Alpilor Scandinavi. Norvegia, o ţară nordică, cu un potenţial economic independent şi bine structurat, singura care a refuzat de două ori prin referendum aderarea la Uniunea Europeană, în 1972 şi 1994.

Norvegia este o monarhie constituţională cu un sistem de guvernare parlamentar. Casa regală provine din familia princiară Glücksburg, din regiunea Schleswig-Holstein din Germania. Istoria cinematografică a Norvegiei este una mai puţin cunoscută, primul film regizat, după cele constatate, a fost realizat de către Hugo Hermansen în 1906 sau 1908. Filmul se intitula Fiskerlivets farer (“Dangers of a Fisherman’s Life” – Pericolele vieţii de pescar) sau Et drama paa havet (“A Drama at Sea” – O dramă pe mare). Filmele de scurt metraj par a fi mult mai apreciate la nivel internaţional, dar să fiu onest, filmul de la Festivalul Multicolor, Upperdog, a impresionat plăcut, dând o notă original-scandinavă a unei tragi-comedii.

La eveniment a participat şi editorul executiv al Institutului Norvegian de Film din Oslo, Holst Jan-Erik, cel care se ocupă cu distribuţia şi marketingul filmelor norvegiene în străinătate. Nu întâmplătoare este prezenţa dumnealui în Iaşi, pentru că în aceste zile se desfăşoară şi Festivalul Filmului Norvegian, în perioada 27-29 mai 2012.

Revenind la filmul primei seri din cadrul Festivalului Multicolor, Upperdog, un film “multi-story” aşa cum l-a numit domnul Holst Jan-Erik. Prima dată, m-am gândit la acest “multi-story” ca la o prezentare cronologică din viaţa personajelor, apoi s-a dovedit că este ceva mai complex. Este o intersectare a mai multor poveşti de viaţă, care, la un moment se unesc într-un final mai mult sau mai puţin dramatic. Povestea unor tineri, într-o Norvegie contemporană, scoate în evidenţă drama pe care societatea zilelor noastre o poate produce. În prim-plan sunt doi fraţi vitregi asiatici, adoptaţi de două familii norvegiene şi despărţiţi din copilărie, care se regăsesc după mulţi ani, din întâmplare, când prietena Yannei, Maria (de origine poloneză) se îndrăgosteşte de fratele vitreg al acesteia, Axel. Yanna se îndrăgosteşte la rândul ei de un tânăr soldat, revenit de pe frontul din Afganistan, după un incident, lansat în mass-media de o jurnalistă, care publică o fotografie controversată cu acesta aflat într-una din misiunile sale militare.

Aşadar, filmul se concentrează pe patru destine diferite, fiecare având un parcurs tragic. Toate acestea nu au oprit-o pe regizorul filmului să nu obţină şi câteva scene minunate, comice şi destul de autentice, romantice (chiar dacă un pic nebuneşti). Probabil şi aici s-a încercat un contrast tragi-comic, dacă pot spune aşa, între iubirea pasională şi nebunească a Mariei cu Axel şi cea copilărească, inocentă, dintre Per şi Yanna.

Replica care mi-a plăcut cel mai mult a venit din partea tânărului Per, traumatizat de incidentul armat, când îi spune Yannei că “tu nu ştii ce înseamnă vina şi vinovăţia”. Vina şi vinovăţia într-un context în care el a îndeplinit o misiune. Dar iată că dramele de viaţă nu pot fi combătute decât prin iubire, iar acest lucru a fost dovedit dintotdeauna. La Upperdog, iubirea capătă o conotaţie multiculturală. Patru tineri, cu naţionalităţi diferite, se îndrăgostesc între ei şi încearcă să iasă din dramele propriilor amintiri. Societatea contemporană, lumea europeană oferă astfel de poveşti şi va mai oferi. Cine ştie unde este drama unei persoane? Unde se găseşte vinovăţia şi tragicul? Nu le putem şti pe acestea, dar putem şti unde este iubirea şi cât din ceea ce trăim este real.

În final, nu uit să vă transmit că un film bun se trăieşte, indiferent de poveste şi personaje. Vă invit să nu rataţi următoarele seri de muzică şi film de la Festivalul Multicolor din acest an.

Alături de Anca Gîlcă am încercat să transmitem şi vom face acest lucru, seară de seară, să fim alături de pasionaţii de film şi să oferim câte o impresie personală despre ecranizările difuzate, opiniile spectatorilor şi munca echipei Multicolor. Nu uit să vă menţionez că aceştia din urmă ne-au pregătit o frumoasă surpriză (check the pictures).

 

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: