RSS

Turcia – o nouă iniţiativă importantă

02 mai

Turcia doreşte din nou să demonstreze că vrea să fie o ţară pe deplin democratică, care respectă toate prevederile internaţionale. Încearcă acest lucru încă din anul 1959 când şi-a depus candidatura pentru a fi membră a Comunităţii Europene, iar în anul 1987 aplicaţia pentru a deveni membră a UE. Abia în 1999 îi este acceptată candidatura. Din acea perioadă Turcia are iniţiative care dovedesc că este capabilă să accepte şi să respecte aquis-ul comunitar, dar şi respectarea  tuturor libertăţilor pentru minorităţile din această ţară.

Pentru cine doreşte să afle mai multe despre candidatura Turciei pentru a deveni membră UE, am scris un eseu cu titlul “L’Allemagne, La France et une possible adhésion de la Turquie a l’EU. Acum Turcia vrea să facă o altă schimbare majoră, scrierea şi adoptarea unei noi Constituţii. Problema majoră pe care această constituţie trebuie să o rezolve este cea a separatiştilor kurzi, să înlocuiască Constituţia militară din anul 1982 şi naţionalismul iniţiat de Ataturk. Dacă în ceea ce priveşte tipul de naţionalism a mai scăzut în timp datorită cerinţelor impuse de Europa, modificarea actului suprem se pare că este acum o necesitate în drumul pe care Turcia la ales să îl parcurgă.

În Iunie vor avea loc alegeri, iar Comisia de la Veneţia, un organ consultativ la Consiliului Europei (CE) pe materii constituţionale a făcut remarci importante cu privire la interzicerea unor partide de a lua parte la alegeri. Doar în cazuri extreme, unde partidele care folosesc violenţa pot fi interzise, nu şi cele care cer schimbarea Constituţiei. Premierul turc Recep Tayzip Erdogan încearcă să consulte toate formaţiunile politice din ţara sa pentru a nu exista impedimente în aducerea schimbărilor necesare.

Referinţe

  1. Turkey’s Challenges
  2. Turkey: The Politics of a new democratic Constitution
 

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: