RSS

Europa – centrul sportului mondial

28 apr.

Anul 2012 este unul foarte important pentru Europa. Pe lângă lunga serie de alegeri locale, parlamentare, prezidenţiale în multe ţări şi rezolvarea problemelor financiare, alte două mari evenimente vor avea loc pe continentul european. Primul va fi Campionatul European de Fotbal UEFA 2012, care se va disputa în Polonia şi Ucraina. Este pentru a treia oară când două ţări organizează un campionat european de fotbal după Belgia şi Olanda în anul 2000 şi Austria şi Elveţia în anul 2008. Surpriza este poate apariţia Ucrainei, o ţară care încă nu este atât de stabilă social şi politic, dar iată că participă ca un mare organizator într-un eveniment cu o foarte mare notorietate în Europa. Polonia pe de altă parte, membră a UE, cu un alt statut internaţional i se alătură.

Al doilea eveniment major sunt Jocurile Olimpice de la Londra. Este pentru a treia oară când oraşul britanic organizează Jocurile Olimpice de vară după cele din 1908 şi 1948. Trebuie să înţelegem că nu doar simplele manifestări sportive sunt importante, dar şi impactul economic şi social pe care aceste evenimente le vor avea după anul 2012. Anul acesta, în urma unui curs urmat la Universitatea din Konstanz, în Germania (“Life in Germany after World War II”), am scris un eseu despre Jocurile Olimpice din anul 1972, care s-au desfăşurat la Munchen, Germania de Vest în acel moment şi a permis o relansare prin diplomaţia sportivă a Germaniei Federale să primească un feedback şi să îi fie iertate o parte din păcatele celui de al doilea război. Titlul eseului este “A perspective on modern Germany after WW II – The Olympic Games and the Football World Cup, Model of Diplomacy in Sport”. Poate titlul este pompos, dar am încercat în cele aproximativ 11 pagini să explic de ce un fenomen sportiv, cum sunt Jocurile Olimpice, sau un campionat de fotbal, dezvoltă un sistem al diplomaţiei sportive mai puţin văzut şi înţeles.

Europa va fi timp de trei luni în centrul atenţiei. Londra va dori să demonstreze că este capabilă să îşi relanseze poziţia de stat puternic dezvoltat economic. Ucraina va încerca să demonstreze că se poate alinia la standardele internaţionale, dar mai important, cele europene, ca o posibilă ţară care poate fi membră a UE, iar Polonia va arăta că este un puternic stat, consecvent din zona estică a Europei. Sportul este un bun aducător de pace, unitate, dezvoltare economică şi de ce să nu recunoaştem, influenţă politică. Fiind absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport şi urmând cursurile specializării în relaţii internaţionale şi studii europene, diplomaţia sportivă a fost un domeniu pe care am încercat să îl explic şi să înţeleg fenomenul mondial sportiv din alte perspective. Ce se va întâmpla în viitor rămâne să vedem, iar eu voi încerca să explica ipotezele dacă va fi necesar.

 

Etichete: , , , , , , , ,

Un răspuns la „Europa – centrul sportului mondial

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: