RSS

Japonia – între dezastrul din anul 2011 şi diplomaţia internaţională

29 mart.

Asociaţia Româno-Japoneză “Himawari” a organizat în data de 28.03.2012 Conferinţa cu titlul – Dincolo de marele cutremur din Estul Japoniei – Renaşterea sub semnul spiritualităţii tradiţionale şi al diplomaţiei internaţionale, invitat special fiind domnul Hiroshi Kudo – Secretar I, Ambasada Japoniei în România.

Într-o atmosferă calmă, cu oameni liniştiţi, am urmărit discursul domnului Hiroshi Kudo care a vorbit despre capacitatea acestei ţări de reîntregire şi reconstrucţie a comunităţii după marele cutremur, care pe data de 11 martie 2011 a lovit Japonia, fiind urmat de alte două mari catastrofe, Tsunami şi explozia nucleară de la Fukushima. Am rămas uimiţi de perioada scurtă în care au reuşit să construiască sau să repare distrugerile. Câteva exemple: Aeroportul Sendai a fost reparat într-o lună; gara de metrou Tohoku Shinkansen a avut nevoie tot de o lună pentru reparaţii, dar nu o să vă vină să credeţi în cât timp a fost reparată autostrada – o săptămână.

Totul se bazează pe 3 principii bine conectate şi promovate – “Armonie, Perseverenţă, Hărnicie”. Toate însumează alte câteva zeci de principii şi valori, iar rezultatul se vede. Mergând pe partea cooperării bilaterale dintre România şi Japonia, din datele prezentate există 160 de companii japoneze în România. Pe acest subiect am adresat şi o întrebare ce viza posibile investiţii ale companiilor japoneze în partea de Nord-Est a ţării. Nu am primit un răspuns concret, pentru că situaţia politică, administrativă (o să iau exemplul Iaşului) nu este atât de strălucită încât să avem perspective de investiţii străine. La cum îi cunosc eu pe japonezi, deprinşi în arta colectărilor de date, meticuloşi, buni negociatori, aici nu prea îşi găsesc un tărâm fertil. Rămâne să vedem ce ne rezervă viitorul.

Mi-a plăcut motto-ul după care se ghidează aceste mecanism de cooperare româno-japonez – “dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor între parteneri importanţi, care împărtăşesc aceleaşi valori fundamentale.” Trebuie să fim sinceri şi să spunem că România nu este un punct strategic important pentru Japonia, dar eu apreciez iniţiativa colegilor de la “Himawari” (şi nu este singura) care reuşesc să aducă în oraşul nostru persoane în funcţii importante. Păcat de locul şi peisajul Iaşiului, să nu mai vorbesc de Corpul R acolo unde a fost susţinută conferinţa.

Japonia încearcă să negocieze un parteneriat cu UE (Parteneriatul Trans-Pacific) sau să adere la el, pentru că există din anul 2005 din câte îmi aduc aminte. De altfel Japonia are câteva iniţiative în zona Orientului Mijlociu unde încearcă să construiască un “coridor pentru pace şi prosperitate între israelieni, palestinieni şi iordanieni.” Poate cea mai interesantă iniţiativă a Japoniei a fost cea din anul 2004 de la Summit-ul G8 unde au lansat “Iniţiativa 3R” – (reducere, reutilizare şi reciclare), “3R” fiind un program de mediu, pentru reciclare. Din nou trebuie să fim sinceri şi să menţionăm că Japonia încalcă unele reguli privind mediul înconjurător pe plan internaţional, dar şi pe plan intern. Pot aminti de marile defrişări din Japonia, de problema pescuitului în abundenţă (tonul este pe cale de epuizare), de alte probleme privind reducerea poluării aerului etc.

În cadrul conferinţei nu au existat foarte multe intervenţii din partea publicului, tocmai din acest motiv fiind de scurtă durată şi fără o arie largă a subiectelor ce puteau fi discutate. Aşteptăm să vedem ce mai pregătesc colegii de la Asociaţia Româno-Japoneză “Himawari” pe viitor, iar eu vă invit să vizitaţi site-ul oficial şi secţiunea “Literatură Japoneză”, unde puteţi citi recenzii şi opinii personale din lumea cărţilor japoneze.

Fotografiile au fost realizate de Sorin Mazilu

 

Etichete: , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: