RSS

Crin Antonescu – o altă atitudine

08 ian.

Nu știu dacă Președintele PNL Crin Antonescu a luat în considerare ultimul sondaj realizat de IMAS, sau are consilieri mai informați care țin cont de opiniile persoanelor din mediul online sau mass-media, dar am sesizat o schimbare în felul de a vorbi despre alegerile care urmează să aibă loc în acest an și în coerența punctelor de vedere. Mult mai realist și cu un pic de cultură politică pentru înțelegerea situației a ceea ce se petrece în România. A fost o formă mai bună de a educa viitorii alegători.

Anul 2012 nu va fi ușor, presupun că toți suntem conștienți de acest aspect, dar trebuie să avem răbdarea și puterea de a ne informa și urmări disputele politice ce vor avea loc. Este important ce alegem. Deja s-a început atragerea de susținători. Și avem exemplul Președintelui Traian Băsescu când a propus studenților din străinătate să ocupe trei poziții de consilier. Cu trei furnici nu se mută un elefant. Cel puțin eu așa cred. De aici pot porni sentimente nedorite, iar Președintele tocmai aici vrea să ajungă.

Puterea este ținta pe care o au politicienii aflați astăzi la Guvernare nu numai în România, dar avem exemplul Franței, Ungariei, prin modul în care se gândește o reorganizare a instituțiilor europene și naționale (Constituție, organizare teritorială, date ale alegerilor), care să asigure și o re-alegere a lor în viitor, așa cum Habermas explică: „Eu condamn partidele politice. Liderii noştri nu mai sunt în stare să se gândească la altceva decât la propria lor re-alegere, şi de mult timp ei nu mai au nici substanţă politică, nici convingeri„.

Comasarea alegerilor nu reprezintă o oportunitate bună pentru țară. Nu există ligitimitate în decizii de acest fel și condamnă o democrație de reprezentativitate pe care trebuie să o cultivăm, nu să o înhibăm. Nu trebuie să apărăm tipurile de manipulări pentru a produce Putere celor ce o doresc într-un mod autoritar, iar Alina Mungiu Pippidi explică foarte bine de ce nu este important în primă fază cine ajunge să conducă, ci cum ajunge acolo: „N-are nicio importanță cine câștigă sau pierde…ce contează este că nu poți să permiți sistemului să fie manipulat de cine este la putere… Democrația constă în niște reguli universale, care se aplică și pentru cei de la putere și pentru cei din opoziție… Nu-mi vine să cred că în țara asta nu există suficientă societate civilă să scoată lumea în stradă… E vorba că dacă o țară nu își apără regulile și fiecare poate manipula regulile, s-a terminat cu democrația„.

În ceea ce privește modificarea Constituției, organizarea teritorială, nu îmi doresc declarații artificiale, ci vreau o dezbatere punct cu punct pe niște probleme care sunt vitale, iar cazul Ungariei trebuie analizat în detaliu și luat ca model pentru viitorul nostru politic de tip autoritar.

Va exista o presiune asupra aleșilor locali, iar “cine rezistă mai mult?” stă și în discernământul și reacția publicului, nu numai al politicienilor care se luptă pentru a câștiga puterea. Povești despre democrație, legitimitate, reprezentare trebuie să aibă și un model practic nu doar teoretic.

Referințe:

1. Barometrul “Adevărul”, realizat de IMAS

2. Președintele Traian Băsescu – ofertă studenți

3. Habermas și atitudinea politicienilor din UE

4. Alina Mungiu Pippidi despre comasarea alegerilor

 

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: