RSS

Cu o voce puternică şi o strategie perfidă, câştigi în faţa oricărui adevăr

04 ian.

România oferă posibilitatea ca toate lucrurile lipsite de sens şi toţi oamenii care au o voce mai puternică, să răstoarne orice logică a conduitei într-o societate. Astăzi este foarte important să ştii cât de bine te poţi impune în faţa celuilalt cu tonalitatea, cu nişte argumente amestecate, sau mestecate, şi un fir al ideilor abuzat şi fără sens (mai poţi pune aici şi lucrurile personale, că dă bine şi te face mai “însufleţit” şi poţi fi dojenit şi câştigi inima celorlalţi, că parcă ar interesa pe cineva ce frustrări ai tu).

Astăzi toată lumea are dreptate, toată lumea a făcut ceva, toată lumea merită ceva, toţi vor şi tot mai puţini fac. Bun, şi oamenii care au făcut cu adevărat ceva, ce se întâmplă cu ei? Mi se pare jenant să aştepţi idei de la alţii sau să le furi şi după tu să faci cele mai “tari” proiecte din ele, sau să te lauzi cu totul, să te baţi în piept. Da, e absurd şi perfid ce fac unii. Unii dau idei, scriu, sunt creativi, fac strategii şi planuri, alţii se laudă cu ele, câştigă bani (tipul acela de om capitalist care se dă mare om de business, sau bun la suflet, dar de fapt el tot un om cu dragoste de bani este). Şmecheria, şantajul şi cooperarea de conjunctură sunt cele mai potrivite valori pentru România lor, nu a noastră, sau cel puţin nu a mea.

Imediat vine acuza: ce, domnule? Ce tot vii tu cu valorile şi principiile tale? Nu numai că nu vor să adere la ele, dar ţi le fură şi te acuză că le dobândeşti şi că ar fi bine să te debarasezi de ele, pentru că nu se merită. Unii sunt sărăciţi mai mult la minte.

Românii au un talent desăvârşit de a da în cap celui care vrea să facă, celui care a muncit şi a avut rezultate. Îl îndepărtează imediat, că e deranjant. Şi mulţi vor spune că nu am dreptate. Păi este şi normal, au ochii şi mintea închise.

Tipul acesta de oameni folosesc o tehnică interesantă. Se folosesc de toate ideile tale ca să îşi atragă “admiratori”. Repetă ca într-un film cu proşti sau pentru proşti (scuzaţi expresia) exact ceea ce spui tu, dar într-un sens negativ şi împotriva ta. E absolut remarcabil şi foarte labil.

Prietenia, prietenii. Acum ţi se dă, ţi se ia, este împrumutată, că parcă ar fi un fel de cont bancar, scoţi profit de pe ea, sau retragi “numerar” când este nevoie. “Fereşte-mă Doamne de prieteni”, un titlu al unei cărţi care dovedeşte că prietenia de obicei nu este la locul ei, când o afişezi prea mult în public. Şi mai sunt genul acela de prieteni, care acum îţi spune ceva, şi peste două minute îşi schimbă părerea (că i s-a şoptit ceva la ureche de către un alt “prieten”). Este o formă foarte simandicoasă de făţărnicie. Când spui ceva, respectă până la capăt! Nu te lovi singur la picioare.

Adevărul nu mai pare a fi un fel de respect între persoane. Nimeni nu poate şti adevărul absolut. Totul se raportează la cât de mult îmi place de X, de Z, sau ce îmi oferă Q în schimb. Nu mai contează ce spune celălalt, poate fi cel mai tare Adevăr din univers, nu i se va permite nici cea mai mică atenţie. Mai este nevoie de adevăr astăzi? Nu cred, este foarte important să fii tare în “clanţă” şi ai rezolvat problema adevărului.

Ce se întâmplă când oamenii fac parte din aceste cercuri vicioase? Se pierd, sunt mustraţi, ideile lor sunt bulversate şi scuipate, sunt “împroprietărite”. Se pare că suntem bolnavi, sau avem o formă de “patologie socială”. “Mama proştilor e mereu gravidă”, ne spune în cartea sa Prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă. Eu aş adăuga că mama proştilor e mereu perfidă şi pregătită oricând să îţi şantajeze eforturile, ideile şi lucrurile bune făcute. Oamenii răi acced mai repede la ipostazele cheie, păcat de un lucru: nu reuşim să ne dăm seama de asta mai repede şi să îi oprim, dar niciodată nu e prea târziu.

Rămân un om al valorilor morale şi al principiilor, decât să ader la prostie, șantaj şi oameni mai “prieteni” decât tata.

 
 

Etichete: ,

Un răspuns la „Cu o voce puternică şi o strategie perfidă, câştigi în faţa oricărui adevăr

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: